Biyosistem Mühendisliği
2022-05-18

Dış Paydaşlar Toplantısı



Biyosistem Mühendisliği Bölümü Danışma Kurulu Toplantısı Bölüm başkanı, bölüm başkan yardımcıları ve bölümümüz öğretim üyeleri ile Dış Danışma Kurulu üyelerinin katılımı ile 18 Mayıs 2022 saat 15.00’da online olarak düzenlenmiştir. Yapılan toplantı da Biyosistem Mühendisliği Bölümü lisans programı eğitim amaçlarının hazırlanması için iç ve dış paydaşların görüşleri alınarak aşağıdaki kararlar alınmıştır.
 
- “Biyosistem Mühendisliği Bölümü lisans programı eğitim amaçlarının iç ve dış paydaşların görüşleri alınarak (Anket, toplantılar, danışma kurulu tutanakları, bölüm kurulları tutanakları) her 4 yılda bir yapılacak çalıştay ile güncellenmesine, bu kapsamda bölümümüz eğitim amaçlarının 2026 yılı Mayıs ayında güncellenmesi için bir çalıştay düzenlenmesine karar verilmiştir.
 
- Aynı zamanda program eğitim amaçlarına hangi düzeyde ulaşıldığı mezunlarımızı istihdam eden firma yetkilileri ile yapılan görüşmeler, firma yetkilileri ve mezunlarımıza uygulanan anketler ve bölüm elemanlarının edindikleri tecrübeler doğrultusundaki tecrübeleriyle saptanmasına,
 
- Öğrencilerimizin staj yaptığı kurumlardan geri bildirimlerin alınmasına,
 
- Alınan geri bildirimler doğrultusunda, program eğitim amaçlarına ulaşma durum değerlendirmesinin Biyosistem Mühendisliği Bölümü Eğitim Öğretim Komisyonu ve Bölüm Kalite ve Akreditasyon Komisyonunun ön değerlendirme sonrasında hazırlanacak rapor ile Bölüm Akademik Kurullarında doğal iç paydaş olan öğretim kadrosuyla tartışılmasına,
 
- 4 yılda bir deneyimli mezun anketi yapılmasına ve sonuçların değerlendirilmesine,
 
- Bölüm adına açılması planlanan “LinkedIn” grubu aracılığıyla mezunlarımızın ve öğrencilerimizin birbirleriyle daha kolay etkileşime girmesine imkan sağlanmasına. İş ve staj imkanlarının daha kolay bir şekilde paylaşılmasına.
 
- Bölümümüz mezunu öğrencilerimize yönelik hazırlayacağımız anketler ile, çalıştıkları sektör ile ilgili değerlendirmelerin alınması, programımızda görmüş olduğu eğitimin katkısının belirlenmesi ve program kazanımlarının ne ölçüde gerçekleştiğinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. İş veren ve mezun anketlerinin Google Anketler (https://docs.google.com/forms/) web sitesi yardımıyla online olarak oluşturulmasına, bölüm web sayfası, LinkedIn grubu ve diğer sosyal medya gruplarından duyurularının yapılması düşünülmektedir.
 
Ayrıca bölümümüz lisans öğrencilerine;
 
- Üniversite Yaşamına Uyum Anketi
- Eğitim Programları Anketi
- Her yıl kuramsal derslere ait Memnuniyet Anketleri
- Her yıl deneysel derslere ait Memnuniyet Anketleri
- Staj Değerlendirme Anketi uygulanması düşünülmektedir.
 
 
Tüm bu yapılması planlanan süreçlerden elde edilen verilerin “SWOT analizi” ile değerlendirilmesinin yapılması planlanmaktadır. SWOT analizi daha önce belirlenmiş olan eğitim amaçlarının her 4 yılda bir gözden geçirilmesine olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda özgörev, özgörüş ve program eğitim amaçlarının uygun olup olmayacağı değerlendirilmiş olacaktır.
 
- Veri toplama, değerlendirme ve sonuçları yorumlamak suretiyle eğitim amaçlarını değerlendirmek ve güncellemek çevrimlerin tamamlanmasında aktif olarak rol alacak olan bölüm öğretim elemanlarından oluşan komisyonların görev almasına karar verilmiştir.